Marselisborgcentrets logo
MarselisborgCentret
Rehabilitering
ICF
Nyheder
Forskning & Udvikling
Kompetenceudvikling
Arrangementer
Kontakt os
_layout_spacer
Søg på sitet
Fagligt nyhedsbrev
Publikationer
Litteratur links
Tilgængelighed
In English
_layout_spacer

Printvenlig version


Forsker med internationalt snit

Seniorforsker Karin Dam Petersen har netop fået en artikel publiceret af Cambridge University Press.

Af Søren Sander Rasmussen, kommunikationskonsulent
Seniorforsker Karin Dam Petersen fra MarselisborgCentrets Forsknings- og Udviklingsfunktion har sammen med en gruppe danske forskere netop fået et forskningsstudie om allergiens omkostninger for såvel borgernes livskvalitet som samfundets økonomi offentliggjort i en artikel udgivet af Cambridge University Press.

Sneen og frostgraderne truer i øjeblikket husstøvmideallergikernes livskvalitet. De har, ligesom pollenallergikere, i de slemme perioder svært ved at sove, ringe velbefindende og problemer med at gennemføre hverdagens aktiviteter. Det er i sidste ende dyrt for samfundet påviser Karin Dam Petersen, MarselisborgCentrets Forsknings- og Udviklingsfunktion under Center for Folkesundhed, i en ny artikel fra Cambridge University Press’ tidskrift: International Journal of Technology Assessment in Health Care.


Gener i sexlivet
Undersøgelsen bygger på en ph.d. afhandling fra Syddansk Universitet af Karin Dam Petersen og viser, at hele 60 % af de 254 testpersoner eksempelvis har gener i deres seksualliv i de hårde perioder, mens stort set ingen har problemer i de allergifrie perioder. Den dalende livskvalitet viser sig også på andre områder.
 
- Allergikerne sover dårligt, begrænses i deres færden og aktivitetsniveau og de føler ofte træthed, ubehag og utilpashed, fortæller seniorforsker Karin Dam Petersen og fortsætter:

- Når børn og unge rammes af allergi, påvirker det skolegangen og indlæringen. Reaktionen på pollen kommer for manges vedkommende netop i eksamenstiden, når skoleåret skal afsluttes og evnerne vurderes. Det får mange til at præstere dårligere end sædvanligt. Det samme gælder den arbejdende del af befolkningen, der rammes af husstøvmideallergi. Deres produktivitet formindskes. Allergi er i det hele taget undervurderet som årsag til forringet livskvalitet, og de omkostninger som allergi påfører samfundet er betydelige.


7.500 kr. pr patient pr. år.
 
Når alt medregnes (medicin, lægebesøg, vagtlæge, hospitalsindlæggelser og sygedage fra arbejde) koster husstøvmide- og pollenallergi i gennemsnit 7.500 kr. pr. år pr. allergiplaget dansker. Da en meget stor andel (ca. 20%) af befolkningen er ramt i mere eller mindre omfang bliver omkostningerne meget store set i et samfundsmæssigt perspektiv. Ifølge Karin Dam Petersen blev omkostningerne til astma alene i år 2000 estimeret til 1,9 mia. kr. i Danmark.

Undersøgelsen viser også, at jo mere plaget en allergiker er af sin allergi, jo højere er hans/hendes betalingsvilje for en allergivaccination, men i øvrigt betyder indkomstniveau modsat uddannelsesniveau ikke noget for, om man vælger at blive vaccineret.


For yderligere information kontakt: Karin Dam Petersen MarselisborgCentret, Center for Folkesundhed: E-mail: Karin.Petersen@stab.rm.dk, tlf: 8949 1222, mobil: 2228 8914

MarselisborgCentret  P. P. Ørums Gade 11  DK - 8000 Århus C  Tlf.: (+45) 7841 4400   Fax: (+45) 7841 4459